Έχεις πρόβλημα με το βάρος, την εικόνα του σώματός σου
ή με το ψυχαναγκαστικό φαγητό;
Αισθάνεσαι ότι ο δρόμος είναι μακρύς και αδιάβατος;
Νομίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει;
Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων
μπορεί να σου δώσει τη λύση!
Previous slide
Next slide

Συχνές Ερωτήσεις

 

Σχετικά με τους Α.Υ. - Νέα Μέλη

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι είναι μια αδελφότητα ατόμων που μέσω της εμπειρίας, της δύναμης και της ελπίδας που μοιράζονται, αναρρώνουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία . Καλωσορίζουμε καθέναν που θέλει να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής ή συνδρομής για τα μέλη. Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι μέσω των δικών μας εισφορών. Δεν ζητάμε, ούτε δεχόμαστε έξωθεν χορηγίες. Οι ΑΥ δεν συνδέονται με κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, με καμιά πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτικό δόγμα. Δεν παίρνουμε θέση για εξωτερικά ζητήματα. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να απέχουμε από το να τρεφόμαστε ψυχαναγκαστικά  καθώς και να μεταφέρουμε το μήνυμα της ανάρρωσης μέσα από τα 12 Βήματα των Α.Υ σε αυτούς που ακόμα υποφέρουν.

Στους Ανώνυμους Υπερφάγους, θα βρείτε  μέλη που είναι εξαιρετικά υπέρβαρα, ακόμη και νοσηρά παχύσαρκα, μετρίως υπέρβαρα, μετρίου βάρους, λιποβαρή, άτομα που διατηρούν περιοδικά τον έλεγχο επάνω στη διατροφική τους συμπεριφορά ή εντελώς ανίκανα να ελέγξουν τον ψυχαναγκαστικό τρόπο που τρώνε. Τα μέλη των ΑΥ έχουν διαφόρων ειδών διατροφικές συμπεριφορές. Αυτά τα “συμπτώματα” διαφέρουν τόσο όσο και τα μέλη μας.  Μεταξύ αυτών είναι:

 • εμμονή με το σωματικό βάρος, το μέγεθος και το σχήμα του σώματος
 • υπερφαγικά επεισόδια ή τσιμπολόγημα
 • ενασχόληση με δίαιτες για μείωση του βάρους
 • πολύ στερητικές δίαιτες πείνας
 • κατάχρηση καθαρκτικών ή διουρητικών
 • υπερβολική άσκηση
 • πρόκληση εμετού μετά το φαγητό
 • μάσημα και φτύσιμο τροφής
 • χρήση χαπιών δίαιτας, ενέσεων, και άλλων ιατρικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο του βάρους
 • ανικανότητα να σταματήσει να τρώνε κάποιες τροφές  μετά την λήψη της πρώτης  μπουκιάς
 • φαντασιώσεις σχετικά με το φαγητό 
 • εμμονή με τρόπους ταχείας απώλειας βάρους
 • συνεχής ενασχόληση με το φαγητό
 • χρήση φαγητού ως ανταμοιβή ή ανακούφιση
 
Τα συμπτώματα μας μπορεί να διαφέρουν, αλλά μοιραζόμαστε έναν κοινό δεσμό: είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και η ζωή μας είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό το κοινό πρόβλημα έχει οδηγήσει τους ΑΥ να αναζητήσουν και να βρουν μια κοινή λύση στα Δώδεκα Βήματα, τις Δώδεκα Παραδόσεις και τα εννέα εργαλεία των Ανώνυμων υπερφάγων. 

Προσφέρουμε ανεπιφύλακτη αποδοχή και υποστήριξη μέσω των διαθέσιμων συναντήσεων των ΑΥ, οι οποίες είναι αυτο-υποστηριζόμενες μέσω εθελοντικών συνεισφορών. Εμείς στους ΑΥ έχουμε πειστεί ότι έχουμε μια τρίπτυχη ασθένεια-σωματική, συναισθηματική και πνευματική. Δεκάδες χιλιάδες έχουν διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων των ΑΥ προσφέρει ανάρρωση και στα τρία επίπεδα. Τα Δώδεκα Βήματα ενσωματώνουν ένα σύνολο αρχών που, όταν ακολουθείται, προάγει την εσωτερική αλλαγή. Οι υποστηρικτές μας βοηθάνε  να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές.

Καθώς οι παλιές νοοτροπίες απορρίπτονται, διαπιστώνουμε συχνά ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για υπερβολικό φαγητό. Όσοι από εμάς επιλέγουμε να αναρρώνουμε μια ημέρα τη φορά χρησιμοποιούμε τα Δώδεκα Βήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επιτύχουμε έναν νέο τρόπο ζωής και διαρκή ελευθερία από την εμμονή του φαγητού. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πρόσκλησή Μας Προς Εσένα, η οποία συνοψίζει ότι προσφέρουν οι ΑΥ και πώς μπορούν να βοηθήσουν όσους εξακολουθούν να υποφέρουν απο την ψυχαναγκαστική υπερφαγία να αναρρώσουν.

Η ανωνυμία επιτρέπει στην Αδελφότητα να λειτουργεί μέσα από τις αρχές και όχι τις προσωπικότητες. Το κοινωνικό και το οικονομικό υπόβραθο των μελών δεν έχουν καμία σημασία στους ΑΥ – είμαστε όλοι ψυχαναγκαστικοί υπερφάγοι. Η ανωνυμία στο επίπεδο του τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των άλλων μέσων επικοινωνίας παρέχει τη διαβεβαίωση ότι δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα των μελών των ΑΥ.  

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δεν έχουν συνδρομή ή τέλη εγγραφής. Είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενοι μέσω των πωλήσεων της βιβλιογραφίας και τις συνεισφορές των μελών. Οι περισσότερες ομάδες “περνούν το καλάθι” στις συναντήσεις για την κάλυψη των εξόδων. Οι ΑΥ δεν ζητούν και δεν δέχονται έξωθεν χορηγίες.  

Οι ΑΥ δεν είναι μια θρησκευτική οργάνωση, δεδομένου ότι δεν απαιτείται καμία συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση ως προϋπόθεση για την ένταξη. Οι ΑΥ έχουν μέλη που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες  καθώς και άθεους και αγνωστικιστές. Το πρόγραμμα ανάρρωσης των ΑΥ βασίζεται στην αποδοχή ορισμένων πνευματικών αξιών. Τα μέλη είναι ελεύθερα να ερμηνεύσουν αυτές τις αξίες όπως νομίζουν καλύτερα, ή να μην το πιστεύουν  καθόλου, αν το επιλέξουν. Πολλά άτομα που έρχονται στους ΑΥ έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποδοχή μιας δύναμης μεγαλύτερης από τους ίδιους.

Στους ΑΥ η εμπειρία έχει δείξει ότι όσοι είχαν ανοικτό μυαλό για το θέμα αυτό και συνέχισαν να έρχονται στις συναντήσεις των ΑΥ δεν το βρήκαν δύσκολο να δουλέψει γι’ αυτούς δίνοντας  τη δική τους ερμηνεία σε αυτή τη πολύ προσωπική υπόθεση.

Η ιδέα για τους ΑΥ ήρθε στην ιδρύτρια Rozanne S. σε μια συνάντηση των Ανώνυμων Τζογαδόρων (GA) που παρακολούθησε με έναν φίλο της  ψυχαναγκαστικό τζογαδόρο το 1958. Καθώς τα μέλη των ΑΥ μοιράζονταν τις ιστορίες τους, εκείνη άκουσε την δική της ιστορία, όχι των τυχερών παιχνιδιών, αλλά της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας. Μετά από αυτή τη συνάντηση ήξερε ότι το πρόγραμμα των Δώδεκα Βήματων και των Δώδεκα Παραδόσεων που ιδρύθηκε από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς (ΑΑ) και διαμορφώθηκε από τους ΑΥ της προσέφερε την ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή της και να μειώσει το βάρος της των 69 κιλών ώστε να ταιριάξει με το ύψος της των 1.57 μέτρων.

Όμως αυτό δεν έγινε μέχρι το 1960, όταν το βάρος της είχε αυξηθεί στα 73 κιλά, όταν μπόρεσε να βρεί κι άλλους ανθρώπους που μοιράζονταν τις πεποιθήσεις της. Μια τυχαία συνάντηση με ένα νέο γείτονα τον Jo S., έδωσε στη Rozanne δύναμη να ξεκινήσει, έστω με μόνο ένα ακόμα άτομο. Μαζί βρήκαν και μια άλλη ψυχαναγκαστική υπερφάγο, την Bernice S., και συγκάλεσαν την πρώτη συνάντηση των ΑΥ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια στις 19 Ιανουαρίου 1960. Σήμερα περίπου 6.500 ομάδες ΑΥ συναντιούνται κάθε εβδομάδα σε περισσότερες από 75 χώρες.

Οι ΑΥ διαιρούνται παγκοσμίως σε 10 περιφέρειες με πάνω από 60.000 μέλη παγκοσμίως και βοηθούν χιλιάδες ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους να βρούν νέα ζωή και ανάρρωση.

Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων

Σύμφωνα με την 1988b πολιτική της Συνδιάσκεψης Εργασίας  Παγκόσμιας Υπηρεσίας (όπως τροποποιήθηκε το 2002, 2009 και 2011) “Αποχή στους Ανώνυμους υπερφάγους είναι η δράση για την αποφυγή του ψυχαναγκαστικού φαγητού και των ψυαχαναγκαστικών διατροφικών συμπεριφορών καθώς δουλεύουμε για να φτάσουμε ή για να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Πνευματική, συναισθηματική και σωματική ανάρρωση είναι το αποτέλεσμα του να ζει κανείς το πρόγραμμα των 12 Βημάτων των Ανώνυμων Υπερφάγων“.

Όχι. Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δεν συνδέονται με κανένα οργανισμό ή ομάδα. Η πολιτική μας είναι “συνεργασία, αλλά όχι σύνδεση”. Με τα χρόνια οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί μας έδωσαν ανεκτίμητη βοήθεια και καθοδήγηση για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Τα γραφεία υπηρεσιών των ΑΑ σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικά στις ομάδες ΑΥ και στα μέλη μας που προσφέρουν υπηρεσία στους ΑΥ. 

Με σεβασμό στις αρχές των ΑΥ περί ανωνυμίας και της “προσέλκυσης παρά διαφήμισης”, το Παγκόσμιο Γραφείο Υπηρεσίας δεν μπορεί να στείλει υλικό σε κανέναν άλλον εκτός από το άτομο που το ζητάει.  Μπορείς φυσικά να μοιραστείς τις πληροφορίες για τους ΑΥ καθώς και την προσωπική σου εμπειρία στους ΑΥ με αυτούς για τους οποίους ενδιαφέρεσαι. Ίσως με τη δική σου ενθάρρυνση να επιλέξουν να βρουν βοήθεια μέσω των ΑΥ ή μέσω κάποιας άλλης μεθόδου.

Η ακόλουθη δήλωση πολιτικής που ορίζει τις ανοικτές και τις κλειστές ομάδες υιοθετήθηκε στη Συνδιάσκεψη Εργασίας Παγκόσμιας Υπηρεσίας του 1982 και αναθεωρήθηκε το 1989:

 • Ανοικτή ομάδα είναι η ομάδα που είναι ανοικτή στον καθέναν.
 • Κλειστή ομάδα είναι η ομάδα που είναι ανοικτή στον καθέναν που έχει την επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά, ή στον καθέναν που νομίζει ότι ίσως να έχει πρόβλημα με ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

Οι ΑΥ καλοσωρίζουν οποιονδήποτε έχει την επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Πολλοί ψυχαναγκαστικοί υπερφάγοι έχουν βιώσει περιόδους βουλιμίας και/ή ανορεξίας ως μέρος της ασθένειας της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Ποιος ανήκει στους ΑΥ; Προμηθευτείτε το πακέτο εντύπων Εστιάστε στην Ανορεξία και Βουλιμία ή Τα Μέλη Των ΑΥ Βγαίνουν Σε Όλα Τα Μεγέθη.

Σε κάποιες περιοχές προσφέρονται συναντήσεις για νεαρά άτομα. Όμως, τα περισσότερα νεαρά μέλη των ΑΥ παρεβρίσκονται σε κανονικές συναντήσεις ΑΥ. Μάθετε περισσότερα στη σελίδα Νεαρά Άτομα στους ΑΥ.

Υπηρεσία

Μπορείς να προσφέρεις υπηρεσία άμεσα. Το να μεταφέρεις το μήνυμα στον ψυχαναγκαστικό υπερφάγο που ακόμα υποφέρει είναι ο βασικός σκοπός της Αδελφότητας μας. Επομένως είναι και η θεμελιωδέστερη μορφή υπηρεσίας. Κάθε υπηρεσία – όσο μικρή και αν είναι – που βοηθά να πλησιάσουμε έναν συμπάσχοντα ενισχύει την ποιότητα της προσωπικής μας ανάρρωσής. Το να πηγαίνεις στις συναντήσεις, να τακτοποιείς τις καρέκλες, να εκθέτεις τη βιβλιογραφία, και το να μιλάς στους νεοφερμένους, είναι όλα τρόποι που κάθε μέλος των ΑΥ μπορεί να προσφέρει υπηρεσία. (από τα εργαλεία ανάρρωσης). Ρωτήστε τις ομάδες σας, τις διαομάδες σας / το συμβούλιο υπηρεσίας για τα προαπαιτούμενα για υπηρεσίες πέρα από το επίπεδο της ομάδας σας. 

Στις περισσότερες ομάδες ο/ η γραμματέας είναι ο/ η κύριος/α  εθελοντής/εθελόντρια για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Πολλές ομάδες έχουν διαπιστώσει πως το καλύτερο είναι να επιλέξουν μια/έναν γραμματέα, που δουλεύει ενεργά τα Δώδεκα Βήματα, είναι σε αποχή, και έχει εμπειρία άλλων υπηρεσιών στην ομάδα. Εδώ είναι μια συνοπτική λίστα με τα τυπικά καθήκοντα ενός γραμματέα ομάδας.

Ο/Η γραμματέας είναι υπεύθυνη/ος για να διασφαλίσει ότι η τοπική διαομάδα, το συμβούλιο υπηρεσίας, η περιφέρεια, και το Γραφείο Παγκόσμιας Υπηρεσίας γνωρίζουν όλες τις αλλαγές σχετικά με τον τόπο συνάντησης, ημέρα, ώρα, άτομο επικοινωνίας, ή την σύνδεση με την διαομάδα / και το συμβούλιο υπηρεσίας.

Ο/Η γραμματέας συντονίζει τις δραστηριότητες της ομάδας που συμπεριλαμβάνουν το άνοιγμα και την τακτοποίηση του τόπου συνάντησης, τη διεξαγωγή των απαραίτητων εκλογών, ή την τοποθέτηση μελών σε θέσεις υπηρεσίας της ομάδας και το να είναι επικεφαλής των συνεδριάσεων των συντονιστικών επιτροπών.

Ο/Η γραμματέας κάνει τις ανακοινώσεις στις συναντήσεις ενώ διασφαλίζει πως και άλλοι, όπως οι εκπρόσωποι διαομάδων, έχουν χρόνο να κάνουν αναφορές κατά την διάρκεια της συνάντησης. Στις περισσότερες ομάδες ο/η γραμματέας κρατά όλα τα αρχεία της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου με τα γενέθλια των Ανώνυμων Υπερφάγων της ομάδας, τα εβδομαδιαία δελτία εγγραφής,τις λίστες μελών που είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν, τα πρακτικά συνεδριάσεων συντονιστικής επιτροπής, και την αλληλογραφία από το παγκόσμιο γραφείο υπηρεσίας (προσαρμοσμένο από το Εγχειρίδιο για Μέλη, Ομάδες και Σώματα Υπηρεσίας).

Οι υποστηρικτές είναι μέλη των ΑΥ που ζουν τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την ανάρρωσή τους με άλλα μέλη της Αδελφότητας και έχουν δεσμευτεί στην αποχή. Βρες έναν υποστηρικτή που έχει αυτό που θέλεις και ρώτησέ τον πώς αυτός ή αυτή το κατορθώνει. Ένα μέλος μπορεί να συνεργάζεται με περισσότερους από έναν υποστηρικτές και να αλλάζει υποστηρικτές όποτε θέλει. (προσαρμοσμένο από τα Εργαλεία Ανάρρωσης).

Η υποστήριξη μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή. Απλά υποστήριξε έως το επίπεδο που έχεις εμπειρία, μοιραζόμενος την ανάρρωση που έχεις κατορθώσει να έχεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσεις για την υποστήριξη με το δικό σου υποστηρικτή πρώτα, έπειτα ξεκίνα να υποστηρίζεις όταν και οι δύο πιστεύετε πως είναι σωστό. Ζήτα από την ομάδα σου να σε συστήσουν ως νέο υποστηρικτή, ή αυτοπροσδιορίσου.

Έχουμε διαπιστώσει πως οι υποστηρικτές είναι πιο αποτελεσματικοί όταν απέχουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία.  Πολλοί από μας πιστεύουμε πως η διαύγεια του νου έρχεται με την αποχή.  Το να έχεις υποστηρικτή είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις πως να γίνεις υποστηρικτής. Μαθαίνουμε μέσα από το παράδειγμα. Επίσης μαθαίνουμε να υποστηρίζουμε κάνοντας το (προσαρμοσμένο από το Οδηγός για Υποστηρικτές). Το σετ για την Υποστήριξη περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για να ξεκινήσεις.