Έχεις πρόβλημα με το βάρος, την εικόνα του σώματός σου
ή με το ψυχαναγκαστικό φαγητό;
Αισθάνεσαι ότι ο δρόμος είναι μακρύς και αδιάβατος;
Νομίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει;
Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων
μπορεί να σου δώσει τη λύση!
Previous slide
Next slide

Η πρώτη φορά στους Ανώνυμους Υπερφάγους

Μετά από χρόνια πάλης με τα κιλά σου και εμμονών με το φαγητό αποφάσισες να δώσεις μια ευκαιρία στους Ανώνυμους Υπερφάγους. Βρίσκεις μια ομάδα ΑΥ στην περιοχή σου ελέγχοντας την ιστοσελίδα των ΑΥ, τηλεφωνώντας ή στέλνοντας email. Τηλεφωνείς στο αρμόδιο άτομο για να επιβεβαιώσεις την ημέρα, την ώρα και τον τόπο της συνάντησης για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

Όταν φτάσεις στην συνάντηση θα βρεις άντρες και γυναίκες που μοιράζονται μια κοινή αρρώστια – την ψυχαναγκαστική υπερφαγία – και έχουν βρει μια κοινή λύση τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις των Ανώνυμων Υπερφάγων. Θα δεις οπουδήποτε από 2 έως 30 άτομα στην συνάντηση. Μια μέση συνάντηση έχει περίπου εννέα άτομα. Πολλά μέλη πηγαίνουν σε παραπάνω από μια συνάντηση την εβδομάδα. Θα σε υποδεχθούν θερμά. Οι συναντήσεις συνήθως ξεκινούν με την Προσευχή της Γαλήνης και πιθανώς να ακούσεις ένα ανάγνωσμα που λέγεται «η Πρόσκλησή μας προς εσένα» που περιγράφει την αρρώστια της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας και τη λύση των Δώδεκα Βημάτων. Η δομή των συναντήσεων μπορεί να αλλάζει λίγο αλλά όλες οι συναντήσεις είναι ίδιες στο ότι αναζητούν την ανάρρωση σε τρία επίπεδα – σωματική, συναισθηματική και πνευματική– μέσω των Δώδεκα Βημάτων – και η μόνη απαίτηση από τα μέλη είναι η επιθυμία να σταματήσουν να τρώνε ψυχαναγκαστικά.

Παρόλο που η δομή των συναντήσεων μπορεί να ποικίλει, είναι πιθανό να ακούσεις έναν ομιλητή να ανοίγει την συνάντηση και να μιλά για 10 με 15 λεπτά για το πώς ήταν η ζωή του πριν τους ΑΥ, τι συνέβη και πώς είναι τώρα ή κάποιος μπορεί να διαβάσει από τη βιβλιογραφία των ΑΥ ή των ΑΑ (Ανώνυμοι Αλκοολικοί). Άλλα μέλη θα μοιραστούν την εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα τους. Θα έχεις την ευκαιρία να συστηθείς ως νεοφερμένος, αν το επιθυμείς. Θα βρεις ότι δεν είσαι μόνος/η, ότι υπάρχει διέξοδος στην απελπισία σου. Επειδή η ανωνυμία είναι μια βασική αρχή του προγράμματος των ΑΥ έχεις τη διαβεβαίωση ότι αυτό που θα μοιραστείς είναι εμπιστευτικό. Αυτό σου παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεσαι για να μοιραστείς τις εμπειρίες σου με ειλικρίνεια.

Ίσως να αναγνωρίσεις την ιστορία σου όταν ακούς τα μοιράσματα των άλλων. Το να ακούς θα σε βοηθήσει να βρεις άλλους που έχουν αυτό που θέλεις, είτε αυτό είναι απώλεια βάρους, διαύγεια, την χαρά της απόκτησης και της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους ή την απελευθέρωση από την εμμονή των αυτοκαταστροφικών διατροφικών συμπεριφορών. Μπορεί να θέλεις να ζητήσεις από κάποιον με τον οποίον ταυτίζεσαι να γίνει υποστηρικτής σου. Ο υποστηρικτής θα μοιραστεί την εμπειρία, την δύναμη και την ελπίδα που έχει βρει στην ανάρρωση των Δώδεκα Βημάτων και μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση των ερωτήσεων που έχεις σχετικά με το πρόγραμμα των ΑΥ. Σε παρακαλούμε μη διστάσεις να ρωτήσεις ο,τιδήποτε. Ίσως χρειαστεί να παρευρεθείς σε πολλές συναντήσεις πριν βρεις υποστηρικτή.

Όταν τα μέλη μοιράζονται, πιθανώς να τους ακούσεις να αναφέρονται σε μια Ανώτερη Δύναμη ή τον Θεό. Οι ΑΥ δεν είναι ένα θρησκευτικό πρόγραμμα και δεν εντάσσονται σε καμία συγκεκριμένη θρησκευτική ιδεολογία. Είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει πνευματικές αρχές και τα μέλη, ατομικά, προσεγγίζουν αυτές τις αρχές με μια Ανώτερη Δύναμη, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται.

Μπορεί να μοιραστεί μια λίστα για να γράψουν όλοι το όνομα και το τηλέφωνό τους έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει ο ένας στον άλλον υποστήριξη μεταξύ συναντήσεων. Κάποιος από τη συνάντηση στην οποία παρευρίσκεσαι μπορεί να σου τηλεφωνήσει για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχεις για το πρόγραμμα και θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να πάρεις και εσύ τα τηλέφωνα των άλλων για να βοηθηθείς. Το τηλέφωνο είναι ένα σημαντικό εργαλείο των ΑΥ για να λαμβάνεις και να προσφέρεις βοήθεια και για να σου θυμίζει ότι δεν είσαι μόνος/η σου.

Οι συναντήσεις διαρκούν, συνήθως, μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας. Πριν και μετά τη συνάντηση, είσαι ελεύθερος/η να κάνεις ερωτήσεις και να προμηθευτείς κάτι από τη βιβλιογραφία των ΑΥ για να βοηθηθείς να μάθεις για το πρόγραμμα. Το φυλλάδιο“Ερωτήσεις και Απαντήσεις” μπορεί να σου προσφέρει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σου. Περιλαμβάνεται στο πακέτο των Νεοφερμένων που μπορεί να λάβεις. Ζητώντας βοήθεια κάνεις ένα σημαντικό βήμα προς την ανάρρωση.

Επειδή οι ΑΥ είναι αυτοσυντηρούμενοι, μέσω των συνεισφορών των μελών, θα περάσει ένα καλάθι για συνεισφορές οι οποίες είναι για να καλυφτεί το ενοίκιο, να αγοραστεί βιβλιογραφία και να υποστηριχθεί το σώμα υπηρεσίας των ΑΥ.

Θα παρατηρήσεις ότι κάποια μέλη προσφέρονται να βοηθήσουν τη λειτουργία της συνάντησης, ως γραμματέας της ομάδας, ταμίας και στην υποδοχή. Τα μέλη βρίσκουν ότι η προσφορά υπηρεσίας στους ΑΥ τους κρατά από το να τρώνε ψυχαναγκαστικά. Η υπηρεσία είναι σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσής τους και επιτρέπει στα μέλη να ανταποδίδουν κάτι στην Αδελφότητα που τους έσωσε τη ζωή. Ευκαιρίες για υπηρεσία υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της Αδελφότητας, από το στήσιμο των καρεκλών σε μια συνάντηση μέχρι το να γίνει κανείς μέλος του Συμβουλίου.

Οι συναντήσεις συνήθως τελειώνουν με την υπόσχεση των ΑΥ: «Βάζω τα χέρια μου στα δικά σου» ή κάποιο παρόμοιο κλείσιμο. Αν δεις ότι η συνάντηση στην οποία πήγες δεν σου ταιριάζει, δοκίμασε κάποια άλλη, σε μια άλλη ώρα και τόπο. Είναι καλή ιδέα να πας σε τουλάχιστον έξι συναντήσεις για να μάθεις τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να σε βοηθήσουν οι ΑΥ. Αν η περιοχή σου δεν προσφέρει μεγάλο αριθμό προσωπικών συναντήσεων, είσαι ευπρόσδεκτος/η να παρευρεθείς σε διαδικτυακές ή τηλεφωνικές συναντήσεις.

Τι θα βρεις στους ΑΥ;

Αυτό που ΘΑ βρεις στις συναντήσεις είναι:
  • Αποδοχή όπως είσαι, όπως ήσουν και όπως θα είσαι.
  • Κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις τώρα – προβλήματα που σχεδόν σίγουρα μοιράζεσαι με άλλα μέλη της ομάδας
  • Επικοινωνία που έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της αμφίδρομής μας κατανόησης και αποδοχής.
  • Ανάρρωση από την αρρώστια σου.
  • Δύναμη να μπεις σε ένα νέο τρόπο ζωής μέσω της αποδοχής και της κατανόησης του εαυτού σου, της εφαρμογής των Δώδεκα Βημάτων, της πίστης σε μια δύναμη μεγαλύτερη από εσένα και την υποστήριξη και συντροφικότητα της ομάδας

Αυτό που ΔΕΝ ΘΑ βρεις στις συναντήσεις των ΑΥ είναι ζυγίσματα, προπαρασκευασμένα γεύματα, εγγραφές, συνδρομές, «πρέπει» και κριτική.

Αν αποφασίσεις ότι είσαι ένας από εμάς, σε καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες. Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις σου, σου προσφέρουμε το δώρο της αποδοχής. Δεν είσαι μόνος σου πια. Καλώς όρισες στους Ανώνυμους Υπερφάγους. Καλώς όρισες σπίτι σου!!!