Εργαλεία Ανάρρωσης
Το συμβούλιο των έμπιστων επιτρόπων των ΑΥ έχει εγκρίνει μία σύντομη έκδοση των εργαλείων ανάρρωσης που μπορεί να διαβαστεί στις συναντήσεις.
Δουλεύοντας το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων ανάρρωσης από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία έχουμε βρει αρκετά εργαλεία που μας βοηθούν. Χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε αποχή από την αρρώστια μας.
Στους Ανώνυμους Υπερφάγους (ΑΥ) ο ορισμός για την Αποχή και την Ανάρρωση είναι:
«Αποχή είναι η δράση για να αποφεύγουμε το ψυχαναγκαστικό φαγητό και τις ψυχαναγκαστικές διατροφικές συμπεριφορές, καθώς δουλεύουμε για να φτάσουμε ή να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Πνευματική, ψυχική και σωματική ανάρρωση είναι αποτέλεσμα της ζωής με το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων των Ανώνυμων Υπερφάγων.»
Πολλοί από εμάς βρήκαμε, ότι δεν μπορούμε να απέχουμε από το ψυχαναγκαστικό φαγητό, αν δεν χρησιμοποιήσουμε και τα εννέα εργαλεία ανάρρωσης, για να μας βοηθήσουν να δουλέψουμε τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις.
Τα 9 εργαλεία
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για το σχέδιο διατροφής. Οι ΑΥ δεν υποστηρίζουν ή συστήνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής, ούτε αποκλείουν την προσωπική χρήση ενός. (Δείτε τα φυλλάδια: Η αξιοπρέπεια της επιλογής και Σχέδιο Διατροφής για περισσότερες πληροφορίες). Για εξειδικευμένη διαιτητική και διατροφική καθοδήγηση, οι ΑΥ προτείνουν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως γιατρό ή διαιτολόγο. Καθένας από εμάς δημιουργεί ένα προσωπικό σχέδιο διατροφής βασισμένο σε μια ειλικρινή εκτίμηση των προηγούμενων εμπειριών του. Πολλοί από εμάς βρίσκουμε σημαντικό να λάβουμε καθοδήγηση από τους υποστηρικτές μας για τη δημιουργία ενός σχεδίου διατροφής που αντανακλά μια ειλικρινή διάθεση να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την αποχή/εγκράτεια.
Παρ’ όλο που τα ατομικά σχέδια διατροφής διαφέρουν από μέλος σε μέλος, τα περισσότερα μέλη συμφωνούν, πως ένα σχέδιο – ελαστικό ή δομημένο – είναι απαραίτητο.
Αυτό το εργαλείο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη σωματική διάσταση της αρρώστιας μας και να αποκτήσουμε σωματική ανάρρωση. Από αυτή την πλεονεκτική θέση μπορούμε να ακολουθήσουμε πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων των ΑΥ και να προχωρήσουμε πέρα από το φαγητό προς μία πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και πιο πνευματική ζωή.
Οι υποστηρικτές είναι μέλη που ζουν τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την ανάρρωσή τους με άλλα μέλη της Αδελφότητας και είναι δεσμευμένοι στην αποχή/εγκράτεια.
Ζητάμε από έναν/μία υποστηρικτή/τρια να μας βοηθήσει στο πρόγραμμα ανάρρωσής μας σε τρία επίπεδα: το σωματικό, το ψυχικό και το πνευματικό. Δουλεύοντας με άλλα μέλη των ΑΥ και μοιραζόμενοι τις εμπειρίες, τη δύναμη και την ελπίδα τους, οι υποστηρικτές συνεχώς ανανεώνουν και ενισχύουν τη δική τους ανάρρωση. Οι υποστηρικτές μοιράζονται το πρόγραμμά τους ως το επίπεδο της δικής τους εμπειρίας.
Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα έλξης: βρες έναν υποστηρικτή που έχει αυτό που θες και ρώτα τον πώς το απέκτησε. Ένα μέλος μπορεί να δουλεύει με περισσότερο από έναν/μία υποστηρικτή/τρια και μπορεί να αλλάξει υποστηρικτή/τρια. Ωστόσο, πολλοί από εμάς επιλέγουμε να δουλεύουμε μόνο με έναν/μια υποστηρικτή/τρια. Σε κάθε περίπτωση, βοηθάει το να αποφεύγουμε να αλλάζουμε συχνά υποστηρικτή/τρια.
Οι συναντήσεις είναι συγκεντρώσεις δύο ή περισσότερων ψυχαναγκαστικών υπερφάγων που έρχονται κοντά για να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα που τους έχουν δώσει οι ΑΥ. Υπάρχουν πολλοί τύποι συναντήσεων, αλλά η αδελφότητα με άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους είναι η βάση όλων τους. Οι συναντήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε το κοινό μας πρόβλημα, να επιβεβαιώσουμε την κοινή λύση μέσω των Δώδεκα Βημάτων και να μοιραστούμε τα δώρα που λαμβάνουμε μέσω του προγράμματος. Εκτός από τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, οι ΑΥ προσφέρουν τηλεφωνικές και διαδικτυακές συναντήσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για να σπάνε τη θανατηφόρα απομόνωση που προκαλείται από την απόσταση, την ασθένεια ή τις σωματικές προκλήσεις.
Η επικοινωνία μέλος – με – μέλος μας βοηθά να μοιραζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο και να αποφεύγουμε την απομόνωση που είναι κοινή ανάμεσά μας. Πολλά μέλη τηλεφωνούν, στέλνουν γραπτά μηνύματα ή email σε άλλα μέλη των ΑΥ σε καθημερινή βάση. Ως μέρος της διαδικασίας παράδοσης αυτά τα εργαλεία μας βοηθούν να απλώνουμε το χέρι, να ζητάμε και να προσφέρουμε βοήθεια σε άλλους. Το τηλέφωνο ή η ηλεκτρονική επαφή μας παρέχουν, επίσης, άμεση εκτόνωση για τα πάνω και τα κάτω που βιώνουμε, τα οποία είναι δύσκολα να διαχειριστούμε. Τα μέλη πρέπει να σέβονται την Ανωνυμία όταν αφήνουν οποιοδήποτε είδους φωνητικό ή ηλεκτρονικό μήνυμα.
Επιπροσθέτως, γράφοντας τις απογραφές μας και τη λίστα των ανθρώπων που έχουμε βλάψει, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρει ότι το γράψιμο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά με τα Βήματα. Επιπλέον, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στο χαρτί ή περιγράφοντας ένα ενοχλητικό περιστατικό βοηθούμαστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας, με τρόπο που συχνά δεν μας αποκαλύπτεται, όταν απλά το σκεπτόμαστε ή το συζητάμε. Στο παρελθόν το ψυχαναγκαστικό φαγητό ήταν η πιο συνηθισμένη μας αντίδραση στη ζωή. Όταν καταγράφουμε τις δυσκολίες μας στο χαρτί, γίνεται ευκολότερο να δούμε την κατάστασή μας και ίσως να διακρίνουμε την απαραίτητη δράση.
Διαβάζουμε την εγκεκριμένη από τους ΑΥ βιβλιογραφία, όπως τα: Ανώνυμοι Υπερφάγοι, Τα Δώδεκα Βήματα και Οι Δώδεκα Παραδόσεις των Ανώνυμων Υπερφάγων και Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Μεγάλο Βιβλίο). Επίσης, μελετάμε και διαβάζουμε φυλλάδια εγκεκριμένα από τους ΑΥ και το Σωσίβιο, το περιοδικό μας για την ανάρρωση. Πολλά μέλη βρίσκουν ότι η ανάγνωση βιβλιογραφίας καθημερινά ενισχύει περισσότερο το πώς να ζεις τα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις. Όλη μας η βιβλιογραφία μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα το πρόβλημα του ψυχαναγκαστικού φαγητού, μας ενδυναμώνει στην αντιμετώπισή του και μας παρέχει την πολύ αληθινή ελπίδα, ότι υπάρχει λύση για μας.
Σχέδιο δράσης είναι η διαδικασία της αναγνώρισης και εφαρμογής εφικτών δράσεων, καθημερινών και μακροπρόθεσμων που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ατομικής μας αποχής και της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής μας ανάρρωσης. Παρ’ όλο που το σχέδιο είναι δικό μας και σχεδιασμένο βάση της δικής μας πορείας ανάρρωσης, οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε σημαντικό να το δουλεύουμε με έναν/μία υποστηρικτή/τρια, μέλος των ΑΥ και/ή έναν επαγγελματία για να μας βοηθήσει να το διαμορφώσουμε. Αυτό το εργαλείο, όπως και το σχέδιο διατροφής, μπορεί να διαφέρει αρκετά από μέλος σε μέλος και μπορεί να χρειάζεται προσαρμογές, όσο προχωρούμε στην ανάρρωση.
Για παράδειγμα, το σχέδιο δράσης ενός νεοφερμένου μπορεί να εστιάζεται στο να οργανώνει, να ψωνίζει και να ετοιμάζει το φαγητό του. Κάποια μέλη ίσως να χρειάζονται ένα πρόγραμμα τακτικής εκγύμνασης, για να βελτιώσουν τη δύναμη και την υγεία τους, ενώ άλλοι ίσως να χρειάζονται να θέσουν όρια στην άσκησή τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν ισορροπία. Κάποιοι από εμάς ίσως να χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει χρόνο για διαλογισμό και χαλάρωση ή ένα που να περιλαμβάνει στρατηγικές για την εξισορρόπηση της δουλειάς , των προσωπικών μας αλληλεπιδράσεων με οικογένεια και φίλους και του προγράμματός μας. Άλλοι ίσως να χρειάζονται βοήθεια με την οργάνωση των σπιτιών τους, τη διαχείριση των οικονομικών τους και την αντιμετώπιση ιατρικών ή οδοντιατρικών θεμάτων ή θεμάτων ψυχικής υγείας.
Μαζί με τη δουλειά των Βημάτων σε καθημερινή βάση ένα σχέδιο δράσης μπορεί να ενσωματώνει τη χρήση άλλων εργαλείων των ΑΥ για να φέρει δομή, ισορροπία και να κάνει πιο διαχειρίσιμη τη ζωή μας. Καθώς χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο, βρίσκουμε ότι αποκτούμε ένα αίσθημα γαλήνης και συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε ψυχικά και πνευματικά, καθώς κάνουμε μετρήσιμη πρόοδο μία μέρα τη φορά.
Η Ανωνυμία, η οποία αναφέρεται στις Παραδόσεις 11 και 12, είναι ένα εργαλείο που εγγυάται ότι θα βάζουμε τις αρχές πάνω από τις προσωπικότητες. Η προστασία της ανωνυμίας προσφέρει σε κάθε έναν από εμάς την ελευθερία της έκφρασης και μας προστατεύει από τα κουτσομπολιά. Η ανωνυμία μας διαβεβαιώνει, ότι μόνο εμείς, ως μέλη των ΑΥ, έχουμε το δικαίωμα να γνωστοποιούμε το ότι είμαστε μέλος των ΑΥ στο περιβάλλον μας. Η ανωνυμία στο επίπεδο του τύπου, του ραδιοφώνου, των ταινιών, της τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης σημαίνει, ότι δεν επιτρέπουμε ποτέ να αποκαλύπτονται τα πρόσωπα ή τα επίθετά μας, όταν συστηνόμαστε ως μέλη των ΑΥ. Αυτό προστατεύει το άτομο και την Αδελφότητα.
Μέσα στην Αδελφότητα ανωνυμία σημαίνει πως, ό,τι κι αν μοιραζόμαστε με άλλα μέλη των ΑΥ, θα είναι σεβαστό και εμπιστευτικό. Αυτά που ακούμε σε μία συνάντηση, πρέπει να μένουν εκεί. Ωστόσο κατανοούμε, ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην ανωνυμία να περιορίζει την αποτελεσματικότητα της Αδελφότητάς μας. Δεν είναι σπάσιμο της ανωνυμίας, να χρησιμοποιούμε τα πλήρη ονόματά μας μέσα στην ομάδα μας ή σε σώματα υπηρεσίας των ΑΥ. Δεν είναι σπάσιμο της ανωνυμίας, να επιστρατεύσουμε τη βοήθεια του 12ου Βήματος για μέλη που έχουν ανάγκη, με την προϋπόθεση, ότι είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε να συζητήσουμε συγκεκριμένες προσωπικές πληροφορίες.
Μία άλλη διάσταση της ανωνυμίας είναι, ότι είμαστε όλοι ίσοι στην Αδελφότητα, είτε είμαστε νεοφερμένοι είτε παλιά μέλη. Η θέση μας εκτός ΑΥ δεν παίζει κανέναν ρόλο στους ΑΥ, δεν έχουμε αστέρες ή επώνυμους. Ερχόμαστε κοντά απλώς επειδή είμαστε ψυχαναγκαστικοί υπερφάγοι.
Η μεταφορά του μηνύματος στον ψυχαναγκαστικό υπερφάγο που ακόμα υποφέρει είναι ο βασικός σκοπός της Αδελφότητας. Για αυτό και είναι η βασικότερη μορφή υπηρεσίας. Κάθε μορφή υπηρεσίας – όσο μικρή κι αν είναι – που βοηθά στην προσέγγιση κάποιου που ακόμα υποφέρει, βελτιώνει την ποιότητα της δικής μας ανάρρωσης. Μέλη που είναι νέα στους ΑΥ, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία τακτοποιώντας καρέκλες ή βιβλιογραφία, να μιλούν σε νεοφερμένους και να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει για την ομάδα. Μέλη που πληρούν το ζητούμενο της αποχής μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία πέρα από το επίπεδο της συνάντησης σε δραστηριότητες, όπως εκπρόσωπος διαομάδας, μέλος επιτροπής, εκπρόσωπος στην Περιφέρεια ή εκπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη Εργασίας για την Παγκόσμια Υπηρεσία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δώσουμε πίσω αυτά που με τόση γενναιοδωρία μας δόθηκαν. Ενθαρρυνόμαστε να κάνουμε αυτό που μπορούμε, όταν το μπορούμε. Η δουλειά με τα Δώδεκα Βήματα μας υπόσχεται μία «ζωή υγιούς και χαρούμενης χρησιμότητας». Η υπηρεσία βοηθά στην εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης.