Τι είναι οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι;
Η πρώτη συνάντηση των Ανωνύμων Υπερφάγων πραγματοποιήθηκε το 1960 στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Από τότε, έχουν δημιουργηθεί περίπου 7000 συναντήσεις σε περισσότερες από 70 χώρες με, περίπου, 54000 μέλη. Στην Ελλάδα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι υπάρχουν από το 1983 με πρώτη συνάντηση στην Αθήνα ενώ σήμερα λειτουργούν φυσικές ομάδες σε 9 πόλεις καθώς και διαδικτυακές συναντήσεις.
Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δεν ασχολούνται απλά με την απώλεια, το κέρδος ή τη διατήρηση του βάρους, την παχυσαρκία ή τις δίαιτες. Το πρόγραμμα των Ανώνυμων Υπερφάγων προσφέρει σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάρρωση σε όσους υποφέρουν από το ψυχαναγκαστικό φαγητό. Τα μέλη βρίσκουν ανάρρωση και στα τρία επίπεδα ακολουθώντας το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών. Μέλη που αναρρώνουν μέσα από τα Δώδεκα Βήματα βρίσκουν ότι οι δίαιτες γιο-γιο αποτελούν πια παρελθόν. Δεν εύχονται πια να επιστρέψουν στο ψυχαναγκαστικό φαγητό.
Οι ΑΥ δε συνδέονται με κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτικό δόγμα και δεν παίρνουν θέση για εξωτερικά ζητήματα. Δεν απαιτούνται εγγραφές ή συνδρομές από τα μέλη. Η Αδελφότητα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω των δικών της εισφορών και της πώλησης της βιβλιογραφίας των ΑΥ.
Στους ΑΥ, θα βρείτε μέλη που είναι νοσηρά παχύσαρκα, υπερβολικά ή μέτρια υπέρβαρα, μετρίου βάρους ή λιποβαρή άτομα που ελέγχουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές· ή εντελώς ανίκανα να ελέγξουν το ψυχαναγκαστικό τους φαγητό. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στους ΑΥ είναι η επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.
Όμοια με άλλα προγράμματα Δώδεκα Βημάτων, ένα βασικό αξίωμα των ΑΥ είναι η ανωνυμία, η οποία προσφέρει στα μέλη ελευθερία έκφρασης, ισότητα και προστασία μέσα στην κοινότητα των ΑΥ. Η Ανωνυμία στο επίπεδο τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας διασφαλίζει πως το ότι είναι κάποιος μέλος των ΑΥ δεν θα αποκαλυφθεί. Αυτό προστατεύει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την Αδελφότητα ως σύνολο.
Συμπτώματα
Τα μέλη των ΑΥ έχουν εμπειρία από πολλά διαφορετικά μοτίβα διατροφικών συμπεριφορών. Αυτά τα “συμπτώματα” ποικίλουν τόσο όσο τα μέλη μας. Μεταξύ αυτών είναι:
- Εμμονή με το σωματικό βάρος, σχήμα ή μέγεθος
- Διατροφικές κραιπάλες
- Συνεχές μασούλημα φαγητού
- Ενασχόληση με δίαιτες μείωσης βάρους
- Λιμοκτονία
- Υπερβολική άσκηση
- Πρόκληση εμετού μετά το φαγητό
- Ακατάλληλη ή/ και υπερβολική χρήση διουρητικών και καθαρτικών
- Μάσημα και φτύσιμο τροφής
- Χρήση χαπιών διαίτης, ενέσεων και άλλων ιατρικών παρεμβάσεων ,συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, για τον έλεγχο του βάρους
- Αδυναμία να σταματήσουν να τρώνε ορισμένα τρόφιμα αφού πάρουν την πρώτη μπουκιά
- Φαντασιώσεις σχετικά με το φαγητό
- Αδυναμία σε προγράμματα γρήγορης απώλειας βάρους
- Συνεχής ενασχόληση με το φαγητό
- Χρήση του φαγητού ως ανταμοιβή ή ως παρηγοριά